btw-id: NL001301266B71

Onder de 18 geen alcohol



                sinds 1981 

 handelsregister: 20042022 

de Elzas en het suikergehalte

Er zijn diverse aanwijzingen dat Elzasser wijnen 'uit' zijn. De oorzaak lijkt het traditionele suikergehalte van wijnen van met name pinot gris, gewurztraminer en eventueel muscat. De trend is 'droog' en daarbij vallen lichtzoete wijnen van pinot gris en vrij zoete wijnen van gewurztraminer uit de toon. 

In Duitsland zijn de wijnbouwers al decennia aan het overschakelen naar droge wijnen en laat men de klassieke classificaties kabinett, spätlese, auslese (...) - gebaseerd op het suikergehalte in de most - steeds vaker links liggen.

In een vrij recente podcast over de Apostelhoeve hoorde ik dat de nieuwe (derde) generatie voor hun pinot gris ook duidelijk voor 'droog' kiest, in tegenstelling tot vader en grootvader.

Het lijkt voor Elzasser producenten toch nog wat tijd te kosten om zich aan te passen aan deze onmiskenbare trend. Er zijn wel verschillen per producent en een fraaie (droge) Elzasser Riesling Grand Cru is zeker niet te versmaden!

 

restaurants en wijn: niet altijd een geslaagde combinatie

Waarom wordt nog steeds in een groot deel van de Nederlandse restaurants rode wijn geschonken op omgevingstemperatuur (vaak 22 graden of meer), dat ondanks de doorgaans aanwezige wijnklimaatkast(en) ?

De oubollige wijsheid dat rode wijn 'op kamertemperatuur' geschonken moet worden, refereert aan reeds lang vervlogen tijden met een kamertemperatuur van 16 à 18 graden.

Voor de meeste rode wijnen is 16 à 18 graden geschikt, voor fruitige rode wijnen, zoals beaujolais en rode Loirewijnen mag dat nog iets koeler. Een paar graden verschil in temperatuur maakt duidelijk verschil in de smaakbeleving. Een rode wijn gemakshalve geserveerd op 22 graden of zelfs meer, komt al gauw log en alcoholisch over!

Je zult gelukkig niet gauw pils lauw geserveerd krijgen, maar rode wijn op een duidelijk te hoge temperatuur blijkt men in veel restaurants helaas heel normaal te vinden. Ik maakte het ook mee in een bekend restaurant met een Michelinster, zowel voor rode wijn als voor (rode) port.

Als je als klant daar aanmerkingen op maakt, word je naar mijn ervaring nogal eens raar aangekeken: een gebrek aan elementaire vakkennis (nog afgezien van de manier waarop je met gasten omgaat). 

 

RZ 8-8-'23